Jak zrobić perfekcyjną dyniową latte

Dyniową latte się albo kocha albo... sami wiecie. Jedno jest pewne, warto posmakować tego wyjątkowego smaku! Kto wie, może dyniowa latte na stałe wejdzie do Waszego jesiennego menu?

Dzisiaj pokażemy Wam prosty sposób na stworzenie tej oryginalnej kawy. Uwaga! Nasz przepis zawiera prawdziwy przecier dyniowy, jeżeli chcesz pominąć ten punkt możesz skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych online lub postawić na domowy mix (cynamon + gałka muszkatołowa + imbir). 

Składniki

Wszystko zaczyna się od przygotowania odpowiednich składników. Potrzebujesz:

  • 1 szklankę mleka
  • 1/2 szklanki mocno zaparzonej gorącej kawy lub 2 filiżanek espresso
  • 2 łyżki przecieru dyniowego
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżeczkę syropu z wanilii
  • 2 łyżeczki syropu dyniowego
  • bitą śmietanę

Przygotowanie

Do małego rondla wlej 1 szklankę mleka oraz 2 łyżki przecieru dyniowego. Następnie dobrze wymieszaj, tak by nie było grudek. Kolejnym krokiem jest dodanie wanilii. Ważne! Mleko powinno być doprowadzone do maksymalnej temperatury 70 stopni Celsjusza. Pod żadnym pozorem nie doprowadzaj mleka do wrzenia, gdyż mleko straci swoje walory smakowe.

Gdy mleko odpowiednio ogrzejesz, ściągnij rondel z ognia/płyty indukcyjnej i dodaj 2 łyżeczki syropu dyniowego. W tym samym czasie przygotuj kawę/espresso. 

Kolejnym krokiem jest przelanie kawy do szklanek - my użyliśmy naszych przepięknych porcelanowych filiżanek. Ostatni krok możecie potraktować dwojako. Jeżeli chcecie iść prostszą drogą wystarczy dolać mleko do kaw, a następnie dodać bitej śmietany. Osoby, które chciałyby zrezygnować z bitej śmietany, zachęcamy do ubicia mleka, a następnie przelania go do filiżanek. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzecie, gwarantujemy, że będzie pysznie!

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.